Новите реалности: Стругар с 1200 лева заплата, за счетоводител – 800 лв.

Държавата, местната власт, бизнесът и образователни експерти разискваха в Пловдив как да се мотивират и обучат нужните кадри на средно ниво

20160320

Знаете ли, че завършил висше образование счетоводител получава от 800 до 1000 лева заплата, а с диплома за средно, електрокарист или стругар взима 1200 – 1400 лв.? Тази сюрпризираща за обществените нагласи информация съобщи Маргарита Боева по време на среща в края на седмицата в Областна администрация Пловдив. Управителят на маркетингова агенция „Ноема” проучва в Града под тепетата какви са нагласите за създаването на Държавен професионален колеж. В тази връзка тя е направила интервюта с малки, средни и големи фирми в областта. В няколко от предприятията са съобщили цитираните по-горе цифри за работна заплата. Както и фактът, че на пазара на труда липсват специалисти на средно ниво и такива с меки умения – хора, които могат да управляват малки екипи.

Именно този все по-сериозен проблем събра около кръглата маса в Областна администрация представители на държавата, местната власт, Тракия икономическа зона /ТИЗ/ и Регионалния инспекторат по образование – Пловдив /РИО – Пловдив/. Домакин на срещата, поради отсъствието от страната на Областния управител Здравко Димитров, бе заместник-областният управител Владимир Маринов. Участие в нея взеха и заместник-областните управители Георги Пилев и Иван Антонов. Г-н Маринов обясни, че разискванията са първа стъпка от пилотен проект – модел за работа под формата на публично-частно партньорство и Района за целенасочена подкрепа от държавата / РЦПД/ „Тракия икономическа зона“ за постигане дългосрочно устойчиво развитие на региона. Проектът е по инициатива на Министерството на икономиката и ТИЗ, обединяваща 6 индустриални зони в района на Пловдив и подкрепена от 9 общини.

„Силното индустриално развитие на област Пловдив води до преориентиране на образованието – към специалисти с технически умения. Трябва да пренасочим образователния процес в тази посока, дано не сме закъснели “, подчерта в изказването си Менда Стоянова. Според пловдивския депутат и председател на бюджетната комисия в НС в средните училища трябва да се разкрият паралелки с актуални специалности по поръчка на фирмите.

„Това отчасти вече го правим“, обяви добрата новина инж. Пламен Панчев, съуправител на ТИЗ и председател на Съвета на директорите на Сиенит Холдинг АД, дивелъпър на зоната. „Със съдействието на „Клъстер Тракия икономическа зона“, РИО – Пловдив, общините и фирмите АББ и „Уилям Хюз”, откриваме нови специалности в училищата в Раковски и Калековец. Проблемите на бизнеса с липсата на кадри ги знаем, но не знаем всички решения и дано заедно да ги намерим“.

Всъщност едно от решенията вече е ясно – и то е чисто български патент. КЦМ повече от 10 години „си отглеждат“ кадрите в Професионална гимназия „Цар Иван Асен Втори” в Асеновград. „Още тогава усетихме, че операторите изчезнаха, майсторите липсват. Затова през 2005 г. стартирахме програма с техникума в Асеновград, за задоволяване потребностите на КЦМ от кадри със средно образование. Чрез програмата мотивирахме децата да учат няколко типа специалности в 3 паралелки – механо, автоматизация и технологична. Искахме 25 процента успеваемост на проекта – от 100 зрелостници, например, 25 да работят при нас“, обясни доц. д-р инж. Никола Добрев, съуправител на ТИЗ и председател на Съвета на директорите на КЦМ 2000 АД. Комбинатът предлага допълнителни занимания – в заводския обучителен център лектори от техникума и от КЦМ преподават технология, обработка на металите, добив на цветни метали, химия, като по този начин се увеличават часовете по практика. „Даваме стипендии, организираме и летни академии, и лятна почивка, мотивираме и преподавателите“, допълва инж. Добрев. Той предложи кооперирането на училищата и бизнеса да бъде уредено па законов начин.

„Благодарение на КЦМ ние спасихме паралелката по металургия – единствената в страната“, дебело подчерта директорът на техникума Диков. Той поиска училищата да имат право да изготвят учебните програми – не като рамка, а като часове. Директорът повдигна въпроса и със заплащането на учениците, който не е уреден.

„Да скъсаме с консерватизма на учебните програми, гимназиите да имат по-голяма свобода“, пожела Красимир Орловски. Зам.председателят на УС на КЦМ АД и Ръководител направление „Управление на човешкия капитал и организация на труда и заплащането в Групата” с гордост посочи, че от програмата на КЦМ с техникума се възползват и други предприятия. Например, Либхер-Хаусгерете Марица назначават зрелостници от поддържаните от комбината паралелки.

Колко са необходими в момента техническите кадри даде пример и Валентина Александрова, съветник на министъра на икономиката: „Вчера имах среща с голяма американска фирма, която поиска 200 инженери, за да включи България на своята карта за инвестиции“.

„Трябва да мотивираме децата да учат нужните на бизнеса специалности, затова професионалните гимназии трябва да се рекламират – в основните училища – в часовете на класния, на родителски срещи, както и по медиите“, посочи заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. Той предложи като първа стъпка да се набележат най-необходимите 10-12 професии и всички заинтересовани страни да акцентират усилия за набиране ученици за тях.

Началникът на РИО – Пловдив Иванка Киркова смята, че липсата на желаещи да учат технически специалности е поради създадения страх у децата още в основното училище към дисциплини като математика, физика, химия. Тя посъветва ученици, родители, учители и работодатели да се възползват от Центъра за кариерно ориентиране, който със своите 10 експерти може да е в голяма помощ на връзката образование – бизнес.

Киркова поясни, че ако училищата са общински е по-лесно да се откриват паралелки и програмата да се съгласува с нуждите на фирмите. Заместник-областният управител Иван Антонов я подкрепи: „общините имат преки връзки с бизнеса и са наясно какви точно кадри липсват“.

„В най-скоро време ще проведем среща с кметовете от област Пловдив, за да чуем тяхното мнение по въпроса дали искат професионалните гимназии да преминат към съответните общини“, обяви следващата стъпка заместник-областният управител Владимир Маринов.

На срещата присъства и проф. Тодор Танев, бивш министър на образованието и настоящ съветник на премиера Борисов. Той помоли бизнесът да се включи в обсъждането на подготвяния в момента проектозакон за професионално образование и обучение, а РИО – Пловдив може да обобщи мнението на всички за него.

Новите реалности: Стругар с 1200 лева заплата, за счетоводител – 800 лв.