Синхуа: Китайският град Нинбо проучва възможностите в България

Делегация от китайския пристанищен град Нинбо посети във вторник, 27.01.2015 г., българската област Пловдив, за да проучи възможности в икономиката, образованието и културата, съобщи китайската информационна агенция Синхуа.

По време на посещението, организирано от Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие (БКАБР) и от икономическата и търговската служба на Китайското посолство в България, китайската делегация се срещна с областния управител Розалин Петков и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, и посети Тракия икономическа зона, където се намира Евро-китайската зона за икономическо развитие.

Междувременно, Съветът за насърчаване на международната търговия, клон Нинбо /CCPIT Ningbo/ и БКАБР подписаха Меморандум за разбирателство, според който те ще си сътрудничат в икономическия и културен обмен, пише Синхуа.

„Преди да пристигнем тук, се срещнахме с китайските ни приятели и партньори, които вече са решили да инвестират в България и в Пловдив, така че тази среща е практическа стъпка в тази посока,“ каза г-н Хайбин Динг, зам.-генерален секретар на Община Нинбо, на срещата с г-н Петков и г-н Тотев, според прессъобщение от Областна администрация Пловдив.

Пловдив, който е разположен на около 150 км югоизточно от столицата на страната София, миналата година подписа споразумение за побратимяване с друг китайски град, Шенджен, припомня агенция Синхуа. Тогава се проведе и Българо-Китайски бизнес форум „Пловдив-Шeнджeн: Сътрудничество и инвестиции 2014“, на който кметът на 15-милионния китайски мегаполис г-н Цин Сю доведе бизнес делегация с представители на над 50 фирми, някои от тях световни лидери в своите области.

Синхуа: Китайският град Нинбо проучва възможностите в България