Наш зам.-кмет открива първи по рода си форум в Китай

Инж. Димитър Кацарски ще открие на 27 юни в Шънджън China (Shenzhen) Overseas Investment Exhibition /COIE/, първото по рода си изложение, фокусирано върху китайски инвестиции в чужбина – новата стратегия на китайското правителство. Заместник-кметът „Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” на Община Пловдив замина късно снощи, 24 юни,  с 11-членна бизнес делегация за 16-милионния град. Сред почетните гости на форума е инж. Пламен Панчев, заместник – председател и съучредител на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ и председател на Съвета на директорите на „Сиенит Холдинг“. Той ще представи възможностите за инвестиране в най-мащабния български проект – Тракия икономическа зона.

Честта именно български заместник-кмет да приветства изложителите на световен панаир е вследствие на подписания през март договор за побратимяване на Пловдив, най-старият жив град на Европа и Шънджън, най-младият китайски мегаполис. В Шънджън през 1980 г. е основана първата специална икономическа зона и от малко рибарско селище в момента градът е един от двигателите на китайското икономическо чудо и лицето на съвременната Поднебесна империя.

На изложението, от 27 до 29 юни 2014 г., в специално създаден павилион пловдивският бизнес и община Пловдив ще представят част от инвестиционните проекти на региона. Предварителните прогнози сочат над 100 000 посетители на панаира. Участието на нашата делегация се осъществява с помощта на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие, която е в основата на побратимяването на двата града и чийто партньор – CCPIT Шънджън (China Council for Promotion of International Trade) е организатор на панаира.

По време на визитата в Китай ще се проведе и първата среща на постоянната работна група, в която са представители на общините Пловдив и Шънджън, Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие и CCPIT Шънджън. Нашата делегация ще се запознае и с бизнеса в индустриалните зони на мегаполиса. Организирана е и среща на проф. Михаил Петров, директор на Технически университет – София, филиал Пловдив, с президента и ръководството на Политехническия университет в Шънджън, един от най-реномираните китайски университети.

Наш зам.-кмет открива първи по рода си форум в Китай