Кметът на Шънжън води мегакомпании на Българо-Китайски бизнес форум в Пловдив

Един от най-успешните кметове Цин Ксу на един от най-успешните градове в Китай – 16-милионият по последни данни Шънджън, класиран от The Economist на второ място за най-конкурентоспособен град в света, пристига в България, за да подпише с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев споразумение за побратимяване между двата града.

С него идва и 50-членна бизнес делегация от собственици и генерални директори на някои от най-мощните високотехнологични компании в света, които на 24 март ще участват в Българо-Китайски бизнес форум „Пловдив-Шънджън: Сътрудничество и инвестиции 2014“ в Новотел „Пловдив”. Организатори на престижното събитие са Община Пловдив, Община Шънджън, Българо-Китайската Асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ и Китайският съвет за насърчаване на международната търговия при Съвета на Шънджън /CCPIT Шънджън/ съвместно с посолството на Китайската народна република в България.

Нивото на участниците от китайска страна е  изключително високо – собственици и генерални директори на мегакомпании с годишен оборот от няколкостотин милиарда долара, посочи председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов.

Продължаваме да представяме възможностите, културния, научния и икономическия потенциал на Пловдив и да убеждаваме китайските партньори защо нашият град е най-подходящ за инвестиции, отбеляза инж. Тотев.

Това е тема с продължение, тъй като през последните няколко години – с презентацията си на форума в Шанхай през 2012 г., след българо-китайския икономически форум миналата пролет в града ни, Пловдив е общината, която поддържа най-задълбочени и тесни контакти с Китай.

Чест и отговорност за нас е, че Шънджън, който се побратимява само с по един град от държава, в България предпочете Пловдив, впечатлен от древната му история и съвременен потенциал, коментира председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, който от пловдивска страна ръководеше преговорния процес по подписването на споразумението. Най-старият жив град в Европа – Пловдив се побратимява с най-младия град в Китай – Шънджън.

Още това лято тук ще гостува Филхармонията на Шънджън, а в китайския мегаполис безвъзмездно ще бъде предоставено офис помещение за Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие.

Когато през август 2013 г. Общинският съвет гласува решението,  някои бяха скептично настроени, че това ще е поредното побратимяване на хартия, припомни председателят на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие Ангел Христозов. С шестте промишлени зони, обединени в „Тракия икономическа зона”, Пловдив и съседните общини имат готовност да предложат площи за привличане на инвестиции, свързани  с високите технологии. Според него, предстоящит бизнес форум е безпрецедентен за България.

Паралелно с форума се организира и изложение „Произведено в Шънджън“, на което от 24 до 26 март  2014 г. в коридорите и фоайето на Новотел Пловдив ще бъдат представени високотехнологични продукти, произведени в 16-милионния китайски мегаполис.

В програмата на гостите от Китай е предвидена среща и с президента на Република България.

Кметът на Шънжън води мегакомпании на Българо-Китайски бизнес форум в Пловдив